shutterstock 379416502 1

Vijf tips voor je marketingplan

Het creëren van een marketingplan dat past bij je organisatie is een lastige en complexe puzzel. In het vinden van de juiste balans vormen verschillende aspecten een belangrijke basis voor een renderend marketingproces waar je je zelf in kunt herkennen.

1. Tone of voice
Allereerst is er de vraag wat je gaat vertellen over je organisatie. Hierin zijn verschillende mogelijkheden van informeel tot formeel. Een keuze hierin is vaak per persoon en organisatie verschillend. Belangrijk is het hierin om één duidelijke lijn te kiezen in de manier van communiceren, zodat de tone of voice hetzelfde blijft en herkenbaar is voor uw organisatie.

Een prachtig voorbeeld van het kiezen van één zelfde tone of voice zien we bij Coolblue. Deze (online) winkel heeft alle uitingen van de organisatie op elkaar afgestemd, zodat overal de kernwaarde “gewoon verwonderen” in terugkomt. Ze zijn hier zo ver in dat zelfs de algemene voorwaarden geen saaie juridische tekst is, maar dat deze naadloos aansluit bij de rest van de uitingen en zelfs leuk is om te lezen! (Mocht u zin hebben: Coolblue Algemene voorwaarden)

2. Communiceer van binnen naar buiten
Een veelvuldig gemaakte fout op marketing gebied is dat organisaties vaak van buiten naar binnen communiceren. Organisaties vertellen maar al te vaak wat ze verkopen en maar heel zelden waarom ze iets verkopen. Het is enorm belangrijk dat je klant begrijpt waarom je organisatie er eigenlijk is. Het maakt het voor klanten direct duidelijk waar de passie en het bestaansrecht van je organisatie vandaan komt en ze gaan zich hierdoor persoonlijk verbonden voelen met je organisatie. Hierdoor zullen ze sneller geneigd zijn om je als persoon te vertrouwen en producten of diensten van je organisatie af te nemen.

Misschien een open deur als praktijkvoorbeeld, maar Apple is natuurlijk heer en meester op dit gebied. De gehele branding van deze organisatie is opgebouwd rondom het principe van het maken van producten met een perfect design. Kijkend naar de presentatie van Apple is altijd duidelijk te zien dat Apple eerst vertelt waarom ze iets doen, daarna hoe ze dat deze keer gedaan hebben en pas als slotsom wat ze deze keer ontwikkeld hebben. Door deze lijn van communiceren te volgen overtuigt Apple de toch al trouwe volgers ervan om ook deze nieuwe producten af te zullen nemen. Dit principe werkt op deze manier voor alle organisaties. (Tip: Zie deze presentatie van Steve Jobs)

3. Besteed je tijd zorgvuldig
Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn een groot voorstander van het inzetten van meerdere marketingkanalen om je doelgroep te bereiken. Wel is het belangrijk om een goede afweging te maken welke kanalen voor je organisatie relevant zijn. Het kiezen van kanalen is natuurlijk sterk afhankelijk van de branche, doelgroep en het doel dat je wil bereiken met je communicatie. Wij raden altijd aan om hiervoor eerst een inventarisatie te doen op welke platformen je doelgroep al aanwezig is en of deze kanalen ook passen bij de organisatie. Het bijhouden van de verschillende accounts is belangrijk en vergt veel inspanning en is zeker in een tijd van drukte een van de ondergeschoven kindjes. Toch is het belangrijk hier consequent in te zijn, zodat je doelgroep betrokken blijft bij je organisatie.

4. Crossmediale verspreiding
Het crossmediaal verspreiden van je boodschap is belangrijk, omdat je hierdoor op meerdere plekken de doelgroep bereikt en inspireert. Het eerdergenoemde punt van een juiste keuze uit de beschikbare kanalen is hierin zeer belangrijk. Met crossmediale verspreiding van berichten bedoelen wij dat je boodschap op meerdere kanalen te zien is en elkaar hierop aanvult en versterkt. Bijvoorbeeld middels uw website, digitale nieuwsbrief en LinkedIn account. Het is een snelle en voordelige manier om meer bereik te genereren met je boodschap. Door deze optie nog verder uit te bouwen met re-marketing tools blijf je langskomen bij je doelgroep.

Een goed voorbeeld hiervan is Suitsupply. Los van de prachtige (reclame-)campagnes die zij maken heeft de organisatie alles zo ingericht dat zodra je de website bezocht hebt of de digitale nieuwsbrief hebt aangeklikt, je hen vervolgens de rest van de tijd overal tegenkomt, op andere websites in banners aan bijvoorbeeld de zijkant van de andere site. Deze re-marketing trucs zorgen ervoor dat de doelgroep blijvend herinnerd wordt aan de winkel en de mooie producten en hierdoor verbonden blijft met de organisatie en hierdoor sneller tot een aankoop zal overgaan.

5. Inzicht in je doelgroep
De techniek staat niet stil op het gebied van marketing en dat is gunstig voor je organisatie. Met behulp van onderstaande methoden wordt het steeds makkelijker om te bepalen en te achterhalen waarin je doelgroep echt geïnteresseerd is.

Laten we in dit voorbeeld de digitale nieuwsbrief als leidraad aanhouden. Door deze maandelijks te versturen en na te meten ontvang je als organisatie zeer waardevolle informatie. Je ziet precies welke personen hebben doorgeklikt op welk onderwerp. Hierdoor weet je precies waar de interesses liggen en wie hierin voor je de warme en meest relevante contacten zijn. Ook laat het zien welke personen geen interesse hebben en zich uitschrijven voor de nieuwsbrief. Daar hoef je geen verdere energie meer in te steken.

Deze informatie is goud waard, aangezien hierop door de rest van de organisatie geanticipeerd kan worden. Je sales-afdeling weet precies waar de behoeften liggen en welke contacten hiervoor het beste te benaderen zijn en een inkoop-afdeling weet bijvoorbeeld precies welke producten hard zullen lopen en extra besteld dienen te worden.

Een prachtig voorbeeld hiervan is Netflix. Deze organisatie maakt op een optimale manier gebruik van alle data die zij binnen krijgen en koppelen deze aan elkaar. Het gaat zelfs zo ver dat Netflix vooraf kan voorspellen welke serie wij gaan kijken, gebaseerd op kijkgedrag uit het verleden en doorkliks op trailers in een nieuwsbrief. Zij kunnen doelgroepen segmenteren voor actie, drama etc. Zo weten zij precies waar de voorkeuren van de kijkers naar uitgaan. Het is een benadering die Tv-land op zijn kop heeft gezet, omdat het niet meer om kijkcijfers gaat, maar om de cijfers die in het traject daarvoor al in kaart gebracht worden.

Tot slot
Wij wensen je tot slot alvast heel veel succes met je marketing en mocht je, aan de hand van dit artikel, met vragen zitten of een brainstorm rondom marketingactiviteiten willen inplannen dan staan wij graag voor je klaar!

2000 1333 admin